41

Afshin Afkari

Ik ben geboren op 22 december 1952 in Teheran, Iran.Na mijn lagere en middelbare school studeerde ik 5 jaar aan de filmacademie in Engeland.

Sinds 1979 woon ik in Nederland. Ik studeerde westers sociologie aan de Universiteit van Leiden en aan de Universiteit van Amsterdam. Als bijvak studeerde ik Perzisch aan de Universiteit van Leiden.

In 1989 studeerde ik in Amsterdam af als socioloog aan de UvA.Daarnaast heb ik een opleiding gevolgd aan de BULL, SIGV, ITV en Schoevers. Hier heb ik de computeropleiding gevolgd, een opleiding verhoortechniek, een opleiding notatietechniek en twee tolkenopleidingen. Mijn laatste opleiding was mijn Master opleiding Perzisch taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden.

Naast mijn studies heb ik altijd gewerkt. Ik startte in 1979 als werknemer bij een drukkerij in Leiderdorp waar ik later werd opgeleid tot offsetdrukker.

In 1983 verhuisde ik naar Amsterdam om mijn studie sociologie voort te zetten. In ditzelfde jaar ben ik als tolk/vertaler bij het Tolkencentrum gaan werken en later bij een landelijk bureau. Later kreeg ik een baan als gemeenteambtenaar, waarbij ik een groep vluchtelingen uit Iran begeleide.

In 1991 werd ik beëdigd als tolk/vertaler bij de rechtbank van Amsterdam. In dit jaar ben ik mijn eigen vertaalbureau begonnen, Parsi, en in 1994 mijn uitgeverij, Vazhe. Een aantal jaar later opende ik de eerste Perzische boekhandel in Nederland, Mitra, in Amsterdam. Mitra werd al snel de vaste plaats voor Iraanse en Afghaanse intellectuelen.

Tussen jaren 2005 en 2007 was ik taaltrainer en gaf ik Nederlands aan Perzisch sprekenden in Amsterdam-noord. Vrijwilligerswerk was ook een van mijn passies.

Vanaf 1983 tolkte ik als vrijwillig voor Iraniërs en Afghanen bij vluchtelingenwerk. Later gaf ik hen ook Nederlandse les. Ook was ik vrijwilliger bij Steunpunt vluchtelingen. Aan Nederlanders gaf ik andersom weer Perzische les.

Tussen 1997 en 2001 organiseerde ik Poëzie en culturele avonden bij Mitra.

Tussen 1986 en 1989 was ik de mede onderzoeker voor promotie onderzoek van Dhr. Hondieus bij WVC over Psychosomatische klachten van Iraanse vluchtelingen in Nederland. Mijn doctoraal onderzoek sociologie ging over de relatie tussen geld en gastvrijheid bij Amsterdamse bijstandsmoeders.

 

Mijn publicaties zijn: